top of page
Yeşil Minimalist Modern Çiçekçilik Logo (3).png

BASIN

Siyah Modern Yeni Dönem Okul Kıyafetlerİ Facebook Kapak Fotoğrafı.png

KASTAMONU ARAÅžTIRMALARI DERGÄ°SÄ° YENÄ° SAYISI ÇIKTI!

KASTAMONU ARAÅžTIRMALARI DERGÄ°SÄ° 4. SAYI TANITIM YAZISI

​

Bu sayımıza “sevmek” kelimesiyle baÅŸlamak istiyoruz. Bir ÅŸehir dergisinde, ÅŸehrimizi sevmekten bahsediyoruz elbette. Åžehrimizi sevmek; kalesiyle, kulesiyle, camileriyle, konaklarıyla, yemekleriyle, türküleriyle, sanatıyla, doÄŸasıyla, tarihiyle, kültürüyle, insanıyla… Åžehrimizi sevmek, ülkemizi sevmek, milletimizi sevmek…


Sevmek için önce tanımak gerek. Ä°nsan, tanıdıkça seviyor ÅŸehrini. Sevdikçe daha çok tanımak istiyor. Kastamonu gibi hazine bir ÅŸehri tanıdıkça daha da çok seviyor. Sevdikçe sahip çıkıyor, benimsiyor. Benimsedikçe korumak, ileriye taşımak istiyor. Ancak sadece istemekle olmuyor; azim gerek, gayret gerek, kararlılık gerek, çalışmak gerek… Ä°nsanımız tanıdıkça sevecek ÅŸehrini. Åžehrini sevdikçe, ülkesini, milletini sevecek. Sevdikçe benimseyecek… Biz ÅŸehrimizi seviyoruz, çok çalışmamız gerektiÄŸini de biliyoruz. Kastamonu AraÅŸtırmaları Dergisi, bu sevginin ve bu bilincin bir meyvesi olarak dördüncü sayısıyla yoluna devam ediyor.


Bu sayımızda yine kültürümüzü, tarihimizi, dilimizi, edebiyatımızı, insanımızı, ÅŸehrimizi anlatmaya çalıştık. Eyüp Akman, mahlasnâmeleri ve Kastamonulu ÅŸair Âşık Fevzi’nin, Kastamonulu baÅŸka bir ÅŸair Ahmet Rıza BoÅŸdurmaz’a yazdığı bir mahlasnâmeyi tanıttı. Hamdi Nalbant, Kastamonu’da Ramazan geleneklerinden bahsetti. Melih Kuyulu, Osmanlı’nın son dönemi ile cumhuriyet devrinde yaÅŸamış Kastamonulu münevver bir hanımefendiyi yazdı. Tuncay SakallıoÄŸlu, Kastamonu’da nadir bulunan Mevlevî mezar taÅŸlarının yazısı okunur durumda olan tek örneÄŸini kaleme aldı. Ufuk Tidim, Enver Behnan Åžapolyo’nun Milli Mücadele döneminin Kastamonu’su hakkında pek çok bilgi barındıran mektubunu dergimizin satırlarına taşıdı. Merve DelihasanoÄŸlu, geçen sayıda baÅŸladığı Kastamonu halk inanışları dizisinin ikinci yazısında hayvanlarla ilgili inanışları yazdı. Zeki Gürel, ailesini Kastamonulu olarak niteleyen, Osmanlı’nın son dönemi ile cumhuriyet dönemlerinin önde gelen ilim adamlarından Necib Âsım Yazıksız’ı anlattı. Mahmut Ä°slamoÄŸlu, kendi koleksiyonunda yer alan eski Anadolu Türkçesi yazma bir eseri tanıttı. Eserdeki Türkçe söz varlığından örnekler ile Kastamonu’yu yakından ilgilendiren “Ä°smail BeÄŸ Hikayesi”ni aktardı. Her sayımızda olduÄŸu gibi bu sayımızda da Kastamonu ile ilgili yeni yayımlanan kitaplar hakkında tanıtım yazılarına yer vermeye çalıştık. Bu kapsamda Mustafa Eski’nin geniÅŸletilmiÅŸ ikinci baskı olarak kaleme aldığı Kastamonu AbdurrahmanpaÅŸa Lisesi Tarihi, Hamdi Nalbant’ın Milli Mücadele’de Kastamonu’da Din Adamları ile Ufuk Tidim’in Bir Kastamonu Müellifi: Talat Mümtaz Yaman Hayatı, Eserleri Ve Yazıları isimli eserlerini kısaca tanıtmaya çalıştık. Bu üç eserin ÅŸehrimiz açısından önemli ortak özelliklerinin, ÅŸehrimizde kurulan ve burada faaliyet gösteren, dergimizin de yayıncısı Servi Yayınları’ndan yayımlanmaları olduÄŸunu vurgulamak istiyoruz.


Bu sayımıza yazılarıyla katkı sunan yazarlarımıza ve bizi destekleyen herkese teÅŸekkür ediyoruz.
Hamdi Nalbant

Yellow Did you know interesting fact Facebook post (2).png
bottom of page